Accidentele sunt neprevăzute. Pot să apară chiar și atunci când ai luat toate măsurile de precauție. Fie că e vorba de tine sau de un coleg, un singur accidentat necesită demararea unui plan de salvare pentru lucrul la înălțime.

În acest articol vei afla principalele informații despre echipamentul de salvare de la înălțime și etapele unei misiuni de salvare de la înălțime.

Foarte important: Orice misiune de salvare de la înălțime trebuie să fie executată numai de personal instruit corespunzător. Află mai multe aici

salvare-inaltime-echipaj-medical-copil

Alegerea echipamentului pentru misiunea de salvare:

Echipamentul de salvare se împarte în două categorii:

  1. Echipamentul individual de protecție pentru lucrul la înălțime
  2. Kitul de salvare de la înălțime

salvare-inaltime-alegere-echipament

Echipamentul individual este compus din:

Sfat util: Asigură-te mereu că ai strictul necesar din echipamentul de salvare de la înălțime, chiar și atunci când nu ești în misiune de salvare.

Kitul de salvare include:

S-ar putea să te intereseze și: Salvarea unui accidentat de pe un turn meteorologic – curs practic pentru Grupul CEZ în România

Etapele salvării de la înălțime – cum creezi un plan de salvare pentru lucrul la înălțime

etape-salvarea-de-la-inaltime

Dacă ți se atribuie rolul de salvator, trebuie să fii sigur pe cunoștințele tale. Încearcă să îți ții emoțiile sub control și să te concentrezi asupra misiunii de salvare. În momentul acesta, cel mai important lucru este să ajuți persoana accidentată să ajungă în siguranță la sol.

1. Evaluarea situației

În această etapă a planului de salvare pentru lucrul la înălțime se determină momentul potrivit pentru a suna la serviciul 112.

  • Dacă accidentatul poate să comunice detalii despre condiția sa, apelul la 112 se face imediat.
  • Dacă accidentatului îi e imposibil să vorbească, apelul la 112 se face după ce ai ajuns la locul accidentului și ai aflat starea exactă a rănitului.

Important: Atunci când apelezi 112 trebuie să specifici că ești instruit pentru coborârea de la înălțime a accidentatului. Vei respecta întru totul instrucțiunile celor de la serviciul 112 pentru a evita provocarea unor răni suplimentare.

Tot în această etapă îți pregătești echipamentul și te asiguri că ai la tine toate produsele de care vei avea nevoie pentru a efectua salvarea.

În același timp vei repeta în minte toate etapele menționate mai jos. Acest lucru te poate ajuta să vizualizezi fiecare pas, știind exact ce va trebui să faci.

2. Deplasarea la locul accidentului

Se realizează ca orice altă deplasare. Momentan ești singur, așadar te deplasezi normal, având grijă să nu cazi. Pentru deplasare vei folosi echipamentul individual de protecție.

3. Autoasigurarea salvatorului

Odată ajuns la locul accidentului, primul lucru pe care îl vei face va fi să te autoasiguri. Nu ai cum să-ți salvezi colegul dacă tu nu ești asigurat.

  • Autoasigurarea se realizează înaintea începerii procedurii de salvare.
  • Poziția trebuie să îți asigure libertate de mișcare pentru a putea efectua următoarele etape.

Sfat util: Încrede-te în hamul pe care îl porți. Poți să te sprijini în ham astfel încât mâinile să îți rămână libere.

4. Executarea unui sistem de coborâre

Este o etapă foarte importantă pentru succesul întregii misiuni de salvare, deoarece sistemul asigură coborârea accidentatului în siguranță.

Cum se realizează sistemul de coborâre?

  1. În apropierea accidentatului se montează un sistem de amaraj din bucle tip anou și carabiniere pe structură. Acestea trebuie montate pe elemente suficient de rezistente pentru a ține sarcini mari.
  2. Se atașează de amaraj dispozitivul de coborâre/asigurare Camp Druid
  3. Se montează coarda de coborâre prin dispozitivul Camp Druid
  4. Se testează funcționalitatea sistemului de coborâre
salvarea-de-la-inaltime-sistem-de-coborare

Important: Înainte de încheierea acestei etape, verifică întotdeauna dacă (,) coarda coboară liber până jos.

5. Acroșarea accidentatului de sistemul de coborâre

Coarda de coborâre se acroșează de accidentat prin intermediul unei carabiniere cu siguranță:

  • De inelul din spate al hamului, dacă accidentatul este în stare de inconștiență
  • De inelul central dacă accidentatul este cooperant

 

acrosare-accidentat-sistem-coborare

6. Decroșarea accidentatului din punctul unde a rămas suspendat

Pentru a putea să muți accidentatul va trebui să îl desprinzi din sistemul în care este asigurat. Fiind deja acroșat de sistemul tău de coborâre, acum poți să îl desprinzi în siguranță de sistemul său.

  • Cu ajutorul unui cuțit se taie lonjele de care este legat accidentatul – atenție ce tai!
  • O altă variantă: cu ajutorul unei bucle lungi și a unor carabiniere se formează un sistem de ”scripeți” Z cu care se ridică accidentatul pe o distanță suficientă pentru a fi decroșat din punctele unde este fixat.

7. Coborârea accidentatului

Cu ajutorul dispozitivului CAMP Druid poți să începi procedura de coborâre.

Ține o mână pe coarda care intră în dispozitiv și cealaltă mână pe maneta dispozitivului.

coborarea-accidentatului

Reține: pe tot parcursul coborârii încearcă să asiguri accidentatului o viteză de coborâre constantă de maxim 2m/s pentru a evita lovirea sa de obstacolele aflate pe ruta de coborâre.

8. Predarea accidentatului către echipajul de urgență

Odată ajuns la sol, așează accidentatul într-o poziție confortabilă și corectă din punct de vedere medical (reține ce ți s-a comunicat de către serviciul 112 cu privire la acest lucru).

La sosirea echipajului de urgență, accidentatul va fi predat acestora, împreună cu orice observații pertinente ai cu privire la starea sa.

Citește și: ISU și Camp Technical Solutions – o colaborare salvatoare de vieți

Vrei să știi mai multe despre salvarea de la înălțime?

Programează un curs pentru tine și echipa ta în cadrul căruia veți învăța toate particularitățile unui plan de salvare pentru lucrul la înălțime. Toate cursurile includ și un modul practic, în care se testează cunoștințele participanților printr-un scenariu specific industriei din care faceți parte.

Află mai multe despre cursurile de salvare de la înălțime pe care le organizăm în colaborare cu Adrian Glăvan.

Articole asemanatoare