Ai reușit să achiziționezi echipamentele potrivite pentru echipa ta. Felicitări! Următorul pas este să îi înveți să folosească toate produsele noi.

În același timp, îți dorești să vă aprofundați cunoștințele cu privire la cele mai bune practici pentru lucrul la înălțime.

Organizând un training specializat pe industria și activitatea echipei tale, poți să le faci pe ambele.

Cum alegi cele mai bune traininguri pentru siguranța la înălțime?

Este recomandat ca cel puțin o dată pe an orice tehnician, operator sau lucrător la înălțime să participe la traininguri pentru siguranța la înălțime.

Știai că…? Cursurile de lungă durată (care se desfășoară pe mai multe zile) trebuie repetate cel puțin o dată la patru ani.

Însă nu orice curs specializat va fi la fel de eficient.

Iată câteva întrebări după care poți să te ghidezi atunci când cauți un atelier de lucru la înălțime:

Cât timp poți să dedici acestui curs? Dar echipa ta?

De cele mai multe ori un astfel de training se întinde pe parcursul a câtorva zile. Una dintre cele mai mari provocări este să îți faci timp, împreună cu întreaga echipă, să participați la un atelier de certificare pentru lucrul la înălțime.

 • În mod normal un curs de lucru la înălțime și salvare de la înălțime pentru industria telecom ține aproximativ 24 de ore și se extinde pe durata a trei zile.
 • Un curs care implică și lucrul în coardă ține și până la 40 de ore, extinse pe durata a cinci zile.
 • Atunci când practicanții au experiență anterioară e posibil ca durata cursului să se reducă. În acest caz vorbim de cursuri de reinstruire care vor ține numai opt ore, iar costurile asociate acestora vor fi reduse.

training-siguranta-inaltime-predare-curs

Sfat util: Pentru o cât mai bună organizare internă, informează din timp toate departamentele relevante cu privire la această activitate. Stabilește datele pentru aceste cursuri la începutul fiecărui an. În acest fel vei reuși să oferi subalternilor tăi un training de calitate, iar restul colegilor din companie vor fi înștiințați din timp de faptul că veți participa la curs.

Ține minte: aceste ateliere trebuie repetate cel puțin o dată la patru ani pentru cursurile de lungă durată și cel puțin o dată pe an pentru cursurile de reinstruire.

Care sunt condițiile de muncă pentru echipa ta?

Asigură-te că elementele cursului sunt relevante pentru echipa ta. Ia în considerare aspecte precum industria în care activezi, numărul angajaților care participă la curs sau dacă angajații au mai participat la astfel de cursuri în trecut.

curs-acreditat-lucrul-la-inaltime

Exemplu:

 • În industria telecom majoritatea tehnicienilor au nevoie de cursuri de bază pentru lucrul la înălțime și salvare de la înălțime.
 • Operatorii de cablu vor avea nevoie de cunoștințe de coborâre și urcare pe coardă, precum și salvare din coardă.

Sfat util: Evită întotdeauna să achiziționezi echipamente de compromis.

Ce alte lucruri dorești ca echipa ta să învețe în cadrul cursului?

Există multe avantaje ale atelierelor complexe. Dacă dorești informații în plus față de elementele unui curs standard poți să soliciți un curs personalizat.

Principalele motive pentru care e bine să organizezi traininguri pentru siguranța la înălțime pentru echipa ta sunt:

 • Educarea angajaților cu privire la siguranța muncii la înălțime
 • Educarea angajaților în ceea ce privește folosirea echipamentelor
 • Încadrarea companiei în normele legale ale muncii la înălțime
 • Economisirea de timp și resurse financiare prin organizarea unui curs complex odată la patru ani, urmat de cursuri anuale pentru reîmprospătarea informațiilor.

Dacă e să luăm industria telecom din nou ca exemplu, operatorii și tehnicienii au nevoie în plus de cunoștințe legate de structură, tras cabluri, poziționarea cablurilor și a antenelor din poziții dificile.

Care e structura de bază a trainingurilor pentru siguranța la înălțime?

Un curs general e structurat astfel:

 • Instruirea participanților cu privire la utilizarea corectă a echipamentului individual de protecție, începând cu verificarea și echiparea, urmate de utilizarea echipamentului în acces spre locul de muncă.
 • Utilizarea echipamentului pentru poziționarea la locul de muncă și pentru coborârea de la locul de muncă.

Poate cea mai importantă parte a oricărui atelier este cea în care se predau principiile de folosire a echipamentelor. Participanții învață astfel cum să folosească echipamentele disponibile până la cele mai mici detalii.

adrian-glavan-training-salvare-inaltime

Ei acumulează informații care sunt disponibile numai în cadrul unui curs acreditat și care pot fi salvatoare de vieți. Un trainer acreditat poate să observe cu ușurință problemele cu care se confruntă cursanții prin intermediul scenariilor construite în timpul cursului. Aceste informații nu sunt disponibile în manualele tehnice ale echipamentelor, ci vin odată cu utilizarea optimă a acestora precum și din experiența și simțul de observație ale trainerului.

În plus, trainerii sunt familiarizați cu toate condițiile în care lucrează participanții și dispun de practici speciale care pot contribui la reducerea costurilor din companie.

Există mai mulți factori care determină relevanța unui curs pentru o anumită industrie sau o anumită activitate: sarcina de muncă, locul de muncă, industria și nivelul de pregătire al participanților.

De exemplu, cursul organizat pentru Grupul CEZ România a fost un curs punctual de salvare de la înălțime pentru anumiți timpi de acces cu care tehnicienii care lucrează în eoliene nu se confruntă prea des.

cez-romania-curs-salvare-inaltime

Cât de mult ar trebui să țină un curs de specializare?

După cum precizam mai sus, un curs de specializare poate să țină chiar și cinci zile. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă o dată la patru ani. Un astfel de curs poate să facă o diferență imensă în felul în care, împreună cu echipa ta, înțelegeți și folosiți echipamentele disponibile.

certificat-salvare-inaltime-adrian-glavan

Apoi, în fiecare an au loc cursurile de reinstruire. Acestea durează opt ore și se desfășoară într-o singură zi.

Cauți un curs acreditat?

Aici la Camp Technical Solutions organizăm o serie de cursuri de specializare personalizate în funcție de industrie și de cerințele individuale ale fiecărui client:

 1. Cursuri de salvare de la înălțime
 2. Cursuri de alpinism utilitar
 3. Cursuri pentru siguranța muncii la înălțime

Toate cursurile implică module de teorie și practică și includ atestare certificată.

Află mai multe despre trainingurile pentru siguranța la înălțime pe care le organizăm.

Articole asemanatoare