Atunci când faci ce îți place, nu simți că lucrezi.

Sau cel puțin așa descrie Andrei Lascu, pe scurt, ce înseamnă Camp Technical Solutions pentru el. Este Manager General CTS iar azi ne povestește despre începuturile sale ca furnizor de echipamente pentru alpinismul utilitar.

manager-general-camp-technical-solutions

De unde atâta drag de munte?

Pasiunea pentru munte și echipamente de alpinism îi curge în sânge lui Andrei încă din copilărie. Un rol important l-a jucat tatăl său, care care la vremea respectivă era președintele Federației Române de Speologie.

„Tata era pasionat de peșteri și ne ducea mereu la munte,” își amintește Andrei. „Acest lucru m-a ajutat foarte mult din punct de vedere profesional. Am avut tot timpul în minte produsele și, atunci când se cățăra cineva, știam exact ce echipamente folosește.”

Știai că…? În primul an de liceu, Andrei a fost membru al Clubului de Speologie Cristal.

Verile petrecute la Padiș alături de tatăl său, l-au ajutat pe Andrei să devină un tânăr expert în echipamente de siguranță.

„Îmi petreceam timpul studiindu-i pe tinerii alpiniști la examenele practice. Știam că au nevoie de cască, ham, blocator de mână și de piept, lonja în V să se asigure,” povestește Andrei cu entuziasm.

Partea frumoasă e că Andrei a reușit să-și facă o carieră din cea mai mare bucurie a copilăriei.

Din anii de facultate…

După ce a terminat liceul la Oradea (în 2003), Andrei s-a înscris la ASE București, Facultatea de Administrare a Afacerilor. Timp de patru ani a studiat contabilitate, finanțe și marketing.

În timpul studenției a reușit să își formeze o bază solidă de cunoștințe. „Am învățat totul despre cum să administrez o afacere și despre cum să folosesc informațiile de pe piața monetară. Faptul că pot să identific momentele oportune pentru schimbul valutar s-a dovedit extrem de important pentru succesul afacerii pe care o conduc în prezent,” recunoaște Andrei.

A obținut o diplomă de licență în Gestiunea Afacerilor cu o lucrare despre investițiile Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (EBRD) în Europa de Est.

A făcut primul pas în lumea afacerilor lucrând cu jumătate de normă la o companie ce oferea servicii de contabilitate financiară, primară și audit – EcoJur. „A fost o modalitate prin care mi-am dezvoltat cunoștințele de contabilitate primară,” spune Andrei.

Cum tot ce e frumos trece repede, cei 4 ani de facultate au zburat… Pentru Andrei a venit timpul să pună în practică tot ce a studiat.

manager-general-camp-technical-solutions

„Să profiți de oportunități și să înveți din experiențe”

Cheia succesului este să înveți cât mai mult din experiențele tale, fie ele bune sau rele. Cel puțin asta a făcut Andrei și, după spusele lui, funcționează.

Spelemat

Anul 2006 a adus cu el o nouă oportunitate. Vorbim aici despre primul proiect la care Andrei a lucrat împreună cu tatăl său în cadrul companiei Spelemat.

De reținut: Spelemat se numără printre primii importatori de echipamente outdoor din România.

„Spelemat a participat la o licitație pentru echiparea noului Parc Natural Munții Apuseni, adus la viață în 2006. Îmi amintesc că a avut loc o licitație foarte mare – de peste 1 milion de euro. Compania avea să beneficieze de fondurile europene ca să construiască centrele de vizitare de la Sudrigiu și Arieșeni și să echipeze alpiniștii cu echipamente speciale,” povestește Andrei.

Rolul lui a fost acela de a pregăti documentația necesară pentru licitație. „Am tradus în engleză toate documentele, m-am ocupat de căutarea furnizorilor și de adunarea echipamentelor. A fost o perioadă solicitantă dar frumoasă.”

În scurt timp a devenit specialist pe importuri și pe relațiile externe cu furnizorii. Faptul că vorbește fluent engleza și franceza l-a ajutat extrem de mult de-a lungul carierei. Andrei este recunoscut pentru rapiditatea cu care rezolvă diferite probleme în companie chiar și acum.

manger-general-camp-technical-solutions-andrei-lascu-inspectii-eoliene

Andrei Lascu, manager general Camp Technical Solutions, în timpul unei inspecții la turbinele eoliene de la Enel România, divizia Enel Green Power

După experiența de documentare, Andrei a început să lucreze la Spelemat în adevăratul sens al cuvântului.

„Împreună cu echipa am început prin a construi website-ul AlpinExpe. Am implementat pentru prima oară un sistem de online shopping. Aici am învățat tot ce știu despre relațiile cu clienții și despre vânzările online.”

De reținut: AlpinExpe a fost creat în 2002 cu scopul de a comercializa echipamente outdoor. Nu exista încă în România un serviciu dedicat special alpiniștilor utilitari.

Era Camp Technical Solutions

Camp Technical Solutions a fost înființat în martie 2007. Câteva luni mai târziu, în septembrie, Andrei a devenit parte din afacere.

„La început am avut funcția de administrator, mă ocupam de tot ce ține de CTS,” spune el.

Întrebat care a fost scopul pentru care a fost creat CTS, Andrei răspunde fără să stea pe gânduri:

”Pentru a deservi clientela interesată de siguranța în lucrul la înălțime, alpinism utilitar și echipamente de protecție. În anul 2007 am intrat în Uniunea Europeană, deci eram nevoiți să respectăm standardele europene de lucru la înălțime. CTS a venit cu cele mai bune soluții pentru companiile mari carea aveau nevoie de astfel de servicii.”

andrei-lascu-inspectii-sisteme-linia-vietii

În premieră în România am inspectat sistemele de linia vieții pe șină pentru Gamesa, în 2017

CTS avea deja stabilită relația cu furnizorul de echipamente CAMP Italia.

Dacă în primele luni Andrei s-a ocupat strict de administrarea CTS, la scurt timp a devenit co-asociat, urmând ca mai apoi să preia în totalitate brandul.

În 2010 Andrei Lascu a preluat Camp Technical Solutions în totalitate.

Reinventarea brandului Camp Technical Solutions

Când a preluat CTS, compania se ocupa în exclusivitate de comercializarea produselor pentru alpinismul utilitar. Andrei a diversificat lista de furnizori și a reușit să introducă o serie de servicii specializate pentru acest domeniu.

Pentru a aduce noi furnizori, Andrei a fost nevoit să pună în practică tot ce învățase până atunci.

Ce l-a determinat cel mai mult? „Nevoia,” aprobă el. „Dacă aveam un client căruia nu puteam să ii ofer soluții, mă documentam și căutam un brand care putea. În alte situații mi se cerea un anumit brand care nu era comercializat de noi. Iar eu, în momentul acela, trebuia să aflu dacă respectiva companie avea reprezentant în România sau nu. Nu avea? Mergeam după ei și încercam să îi aduc în țară.

Voiam să mă asigur că CTS poate să facă față și acestor provocări. Dacă se poate mai bine pentru client, este misiunea mea să fac acel lucru să devină realitate.”

Andrei povestește că a participat la nenumărate târguri și expoziții pentru echipamente de siguranță și outdoor. ”Acolo mă întâlneam cu reprezentanți de la diferite companii și încheiam colaborarea cu ei în mod oficial.”

 

Cele mai importante realizări

  • A crescut compania în mod organic prin intermediul serviciilor și a produselor de calitate
  • I-a diversificat portofoliul, astfel că acum CTS comercializează multiple branduri internaționale care se specializează pe alpinismul utilitar
  • A introdus o serie de servicii pentru domeniul B2B, dar și pentru liber profesioniști: cursuri de specializare, inspecții de echipamente și inspecții de linia vieții
  • CTS este un lider pe piața online, fiind printre puținele companii cu o prezență online puternică și un brand bine definit
  • Lucrează intens la îmbunătățirea sistemelor interne ale companiei pentru a se asigura că respectă standarde internaționale de calitate
  • Specializarea în serviciul de inspecții de echipamente a fost un pas important pentru companie. Andrei a obținut prima certificare de la CAMP Italia pentru produsele CAMP Safety.

Andrei e certificat în folosirea tuturor echipamentelor pe care le comercializează. „Faptul că știu să folosesc toate echipamentele mă ajută enorm de mult în relația cu clienții. Îmi este mult mai ușor să îi ajut să găsească echipamentul potrivit pentru nevoile lor.”

Pentru colaboratorii CTS Andrei are o tactică simplă. „Distribuitorii cu care colaborezi reprezintă brandul tău, te reprezintă pe tine în fața unor clienți indirecți. Atunci când aleg cine distribuie marfa CTS, tind să fiu selectiv. Consider că acesta este un aspect extrem de important pentru succesul companiei.”

Poți să ghicești câteva din hobby-urile lui Andrei?

Îi plac mașinile (în special brandul Toyota) și este îndrăgostit de munte. „Aleg să merg la munte în detrimentul oricărei alte destinații de concediu,” spune Andrei zâmbind.

Îi plac bicicletele și activitățile în aer liber. Familist convins, Andrei adoră să își petreacă timpul cu familia.

Contactează-l pe Andrei

Andrei Lascu este disponibil la numărul de telefon 0740/21-88-12 de luni până vineri între 9.30 și 18.00.

Pentru a obține o consultanță gratuită, te rugăm accesează acest link și dă scroll până în josul paginii, unde vei găsi un formular. Completează-l, iar Andrei te va contacta pentru a-ți oferi consultanță gratuită în alegerea unui echipament de lucru la înălțime sau a unui curs de specializare în alpinism utilitar.

Articole asemanatoare