Rope Rescue Brașov – prima tabără de alpinism de intervenție din România

În perioada 7 – 11 octombrie 2019 are loc Rope Rescue Brașov, prima tabără de alpinism de intervenție din România.

Evenimentul este organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.) și are ca scop formarea tehnică a cinci echipe de salvatori și alpiniști de intervenție prin instructaje specializate și exerciții complexe de salvare din diverse medii și situații.

Echipele participante sunt:

• ISU Brașov
• ISU Piatra Neamț
• ISU București-Ilfov
• ISU Hunedoara
• Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani

Rope Rescue Brașov este un eveniment susținut de Camp Technical Solutions, fiind unul dintre organizatori și totodată prezentator al echipamentelor de salvare CAMP Safety si MITTELMANN, și de SOLO Training, organizator și instructor alpinism utilitar și de intervenție.

De ce Rope Rescue Brașov?

Rope Rescue Brașov a fost gândit ca o experiență completă în ceea ce privește formarea pentru operațiuni de salvare și intervenții. Astfel, evenimentul include atât partea de instruire folosind diverse tehnici, cât și prezentarea celor mai noi echipamente de salvare.

Nicolae Breahnea, Instructor Alpinist-Intervenție la nivel I.G.S.U. și unul dintre organizatorii Rope Rescue Brașov oferă mai multe informații:

,,Ideea pentru Rope Rescue Brașov a venit în urma colaborării fructoase cu SOLO Training, care a deschis numeroase porți spre performanță în salvare mai multor detașamente din România. Cu acest eveniment, ne propunem să oferim alpiniștilor de intervenție din mai multe zone ale țării ocazia de a interacționa, de a învăța, de a face schimb de experiențe și de a-și crește performanțele atât individual, cât și ca echipă.”

Pe lângă instructaj la standarde înalte, Rope Rescue Brașov oferă echipelor participante și ocazia de a descoperi și de a testa echipamentele și tehnologia nouă. Astfel, I.G.S.U. a înaintat o invitație producătorilor și importatorilor de echipamente pentru a-și prezenta produsele. Printre aceștia, se află și Camp Technical Solutions.

Nicolae Breahnea (I.G.S.U.) afirmă:

,,Avem o colaborare strânsă cu Camp Technical Solutions de mulți ani și știm că investesc constant în susținerea echipelor de intervenție și de salvare din România prin echipamente de protecție. Așteptăm cu entuziasm să descoperim ce e nou pe piață, cum se folosesc echipamentele și cum ne ajută să fim mai productivi și să lucrăm mai în siguranță.”

Andrei Lascu, General Manager Camp Technical Solutions vorbește despre importanța participării la Rope Rescue Brașov:

,,A fost o decizie importantă pentru noi, deoarece face parte din strategia noastră de a cunoaște mai bine și de a susține utilizatorul final. CAMP Safety este un brand cu tradiție în operațiuni de salvare. Ei lucrează și testează îndeaproape echipamente alături de echipele de intervenție și de salvare din Italia. Astfel, echipamentele lor sunt special concepute pentru toate tipurile de salvare, de la salvare aeriană cu elicopterul, până la salvare din peșteri, puțuri, inundații, cutremure și alunecări de teren.”

Cum se desfășoară Rope Rescue Brașov?

Evenimentul este structurat pe cinci zile și are în vedere expunerea echipelelor participante la diverse scenarii de salvare, cu grad de dificultate în creștere. Mediile din care se efectuează exerciții de salvare în cadrul Rope Rescue Brașov sunt:

• Spații înguste
• Etajele superioare ale unei clădiri
• Etajele superioare ale unei clădiri afectate în urma unui cutremur
• Autovehicul căzut de la o înălțime de 15 m
• Autovehicul căzut de la o înălțime de 15 m, aflându-se în plan înclinat și teren accidentat
• Telescaun, telegondolă sau telecabină

Alexandru Kantor, Training Manager SOLO Training și instructor principal Rope Rescue Brașov afirmă:

,,Intervențiile la care asistă aceste detașamente sunt mereu contratimp. De aceea, totul, de la planul de salvare, până la delegarea, înțelegerea și aplicarea sarcinilor presupune exercițiu și cunoștințe tehnice ample. Prin Rope Rescue Brașov, vrem să stabilim un limbaj comun de salvare pentru a scurta timpii de reacție și pentru a deprinde metode de lucru sigure, ca salvatorul să nu devină la rândul său victimă.”

Principalele tehnici de lucru antrenate la acest eveniment sunt:

• Tehnici de asigurare și autoasigurare
• Tehnica transferului de corzi
• Sisteme de scripeți
• Tehnici de lucru la înălțime
• Sisteme de scripeți și manipulare a greutății

Pentru un rezumat vizual al evenimentului Rope Rescue Brașov, urmărește videoul nostru de mai jos:

Urmărește hashtag-ul #RopeRescueBrasov pe Facebook, Instagram și LinkedIn pentru a afla detalii despre organizare, imagini de la fața locului și incursiuni în derularea fiecărei zi.

Share