Camp Technical Solutions a creat seria de articole ,,Protecție anticădere în domeniul construcțiilor” cu scopul de a crește vizibilitatea măsurilor de siguranță pe care firmele de construcții le pot lua pentru a lucra conform și a garanta siguranța angajaților lor. Acesta este al doilea articol din serie.

Citește și primul articol din serie:

Partea I – Principii de siguranță

* * *

Schelele sunt construcții temporare care au scopul de a crea o suprafață de lucru la înălțime pentru a facilita munca în siguranță a operatorilor în construcția, reparația, curățenia, restaurarea sau demolarea clădirilor și a structurilor.

Citește în continuare și află ce presupune munca în construcții pe schele și ce condiții trebuie să îndeplinească EIP anticădere.

Bune practici pentru munca la înălțime pe schele

Evaluarea contextului

Sunt trei tipuri principale de schelă folosite în domeniul construcțiilor:

• Schele multidirecționale – prezintă configurabilitate ridicată, se pot monta pentru a corespunde cerințelor specifice spațiului de lucru și sunt principalul tip de schelă folosit în construcții civile și industriale
• Schele mobile – prezintă configurabilitate redusă, se aleg în funcție de specificațiile proiectelor și se pot folosi în mai multe locații. Permit accesul la înălțime pentru lucrări precum reparații si întreținere de clădiri, montare de instalații electrice și amenajări interioare și exterioare
• Schele suspendate – sunt un tip de schelă portabilă, ușor și rapid de montat, folosit în lucrări de reparații și mentenanță ale fațadelor clădirilor

Înainte de alegerea unui anumit tip de schelărie, trebuie definite cu claritate prioritățile, astfel:

• Pentru ce tip de lucrări vor fi utilizate schelele?
• Ce tip de lucrări vor avea loc simultan pe schele?
• Care este înălțimea totală necesară?
• Care sunt caracteristicile geometrice de luat în considerare?
• Care sunt sarcinile suplimentare, statice și dinamice?
• Cum vor fi accesate diferitele niveluri de către operatorii care transportă materiale de lucru și echipamente?
• Ce tip de puncte de ancorare vor fi folosite?
• Este necesară compatibilitatea schelăriei cu alte structuri sau echipamente? (platforme de ridicare mobile, troliu, etc.)
• Care sunt posibilitățile de montare și fixare, precum și de demontare?

Principii de utilizare

Cu toate că schela reprezintă una dintre cele mai simple și sigure modalități de lucru la înălțime, munca pe aceasta trebuie să se desfășoare doar când sunt îndeplinite următoarele condiții, conform cu Directiva 2001/45/CE:

1. Montarea, modificarea și demontarea schelei se efectuează doar de către o persoană competentă sau sub supravegherea unei persoane competente, care a beneficiat de o formare adecvată și specifică operațiunilor avute în vedere.
2. Se iau măsuri pentru a se garanta stabilitatea schelei și a preveni alunecarea elementelor de sprijin, folosind dispozitive antiderapante, ancorarea la o structură de sprijin, sau orice altă metodă cu eficacitate echivalentă.
3. Dimensiunile, forma și dispunerea punților de schelă trebuie să fie corespunzătoare tipului de lucrare care urmează să fie efectuată, precum și sarcinilor pe care urmează să le susțină, pentru a permite lucrul și deplasările în siguranță.
4. Când anumite secțiuni ale schelei nu sunt pregătite pentru utilizare, acest lucru se semnalizează cu ajutorul elementelor materiale care să împiedice accesul la zona periculoasă.
5. Dirigintele de șantier și utilizatorii schelei trebuie să aibă la dispoziție planul de montare și demontare cu instrucțiunile aferente.
6. Angajatorii au obligația de a asigura inspectarea schelei de către o persoană competentă, inspecție ce se efectuează înainte de darea în folosință a schelei, periodic odată la 7 zile, precum și în urma unor modificări structurale ca urmare a, spre exemplu, condițiilor meteorologice nefavorabile sau a șocurilor seismice.
7. Toți operatorii care își desfășoară munca la o înălțime de minim 2 m au obligația să poarte EIP anticădere.

EIP anticădere pentru munca la înălțime în domeniul construcțiilor folosind schele

Conform prevederilor legii nr. 319/2006, obligația de a purta EIP anticădere revine atât persoanelor competente care efectuează serviciile de montare, demontare și modificare a schelei, precum și utilizatorilor schelei.

Acest echipament este format din:

• Ham complet anticădere – conform cu standardul EN 361
• Cască de protecție – conform cu standardul EN 397
• Mijloc de legătură în Y cu absorbitor de șoc – conform cu standardul EN 355 și cu directiva CNB/P/11.074 pentru utilizare pe orizontală peste muchii ascuțite când r ≥ 0,5 mm

În funcție de aplicație și factorul de cădere, se folosesc și bucle de ancorare, sistem de linia vieții temporară și opritoare de cădere retractabile.

Hamul anticădere

Hamul anticădere este principala componentă a unui sistem anticădere, din cauză că facilitează prinderea la mijlocul de legătură prin inelul dorsal, care asigură apoi operatorul la un punct de ancorare stabil. Hamul anticădere pentru munca pe schele trebuie să corespundă următoarelor specificații:

• Ham complet anticădere – prevăzut cu chingi la nivelul umerilor, al pieptului și al picioarelor
• 2 puncte de prindere – unul frontal și unul dorsal pentru protecție anticădere
• Greutate redusă – între 700 g și 1.600 g

Descoperă mai multe hamuri pentru munca în construcții în oferta noastră.

Casca de protecție

În munca la înălțime în domeniul construcțiilor, se utilizează căști de protecție prevăzute cu curelușe la nivelul bărbiei care previn căderea căștii de pe cap în timpul lucrului și provocarea accidentelor la nivelul solului.

O casca de protecție adecvată pentru munca la înălțime în construcții are următoarele specificații:

• Conformă cu standardul EN 397
• Curelușă la nivelul bărbiei – previne căderea accidentală a căștii de pe cap în timpul lucrului la înălțime
• Sistem de chingi de susținere din interior – pentru adaptare uniformă pe cap și confort sporit
• Furnizată cu puncte de prindere – pentru protecție vizuală, auditivă și lanternă frontală

Descoperă mai multe căști pentru munca la înălțime în domeniul construcțiilor.

Mijlocul de legătură în Y cu absorbitor de șoc

Mijlocul de legătură cu absorbitor de șoc facilitează conexiunea dintre punctul dorsal al hamului anticădere la un punct de ancorare stabil, precum o traversă sau un sistem linia vieții.

Un mijloc de legătură cu absorbitor de șoc se alege în funcție de:

• Aplicația – înălțimea si activitatea la care echipamentul urmează să fie folosit
• Factorul de cădere – coeficientul dintre distanța totală a căderii și lungimea mijlocului de legătură cu absorbitor de șoc
• Distanța de siguranță – distanța necesară pentru a preveni contactul operatorului cu solul sau cu primul obstacol de la nivel inferior

Factorul de cădere este folosit pentru a evalua pericolul la care sunt expuși operatorii în situații concrete de lucru la înălțime. Valoarea factorului de cădere variază între 0 și 2 și se calculează împărțind distanța unei căderi la lungimea mijlocului de legătură cu absorbitor de șoc.

Un alt element important al selecționării unui mijloc de legătură cu absorbitor de șoc este distanța totală a căderii, care se calculează astfel: A + B + C + D

A = lungimea totală a mijlocului de legătură (cu conectori și absorbitor de șoc)
B = extensia maximă a absorbitorului de șoc
C = distanța dintre punctul de prindere dorsal al hamului anticădere și picioarele operatorului
D = distanța de siguranță de la nivelul solului

Protecție anticădere în munca pe schele la o înălțime de 2 m

Operatorul urcă pe primul nivel al schelei la o înălțime de 2 m. Acesta se asigură, prinzând conectorii la traversa de la nivelul superior al schelei. În acest caz, factorul de cădere (coeficientul dintre distanța căderii și lungimea mijlocului de legătură cu absorbitor de șoc) este 0, iar astfel, extensia absorbitorului de șoc este tot egală cu 0.

Protecție anticădere în munca pe schele la o înălțime de 4 m

Operatorul urcă la al doilea nivel al schelei la o înălțime de 4 m. Acesta se asigură, creând un punct de ancorare la traversa de la nivelul picioarelor cu o buclă de ancorare și prinzând conectorii la buclă. Extensia maximă a absorbitorului de șoc de 70 cm va opri orice tip de cădere, înainte ca operatorul să intre în contact cu solul sau cu primul obstacol.

Protecție anticădere în munca pe schele la o înălțime de 6 m

Operatorul urcă la al treilea nivel al schelei la o înălțime de 6 m, unde poate instala un sistem de linia vieții temporară care permite mai multă libertate de mișcare. În acest caz, se ia în considerare și flexiunea liniei vieții, care în acest caz este de 7 cm.

Operatorul se asigură, prinzând conectorii mijlocului de legătură în Y la linia vieții. La această înălțime, pericolul impactului cu solul este eliminat, operatorul beneficiind de protecție anticădere adecvată dacă rămâne conectat la linia vieții.

Pentru a alege un mijloc de legătură în Y cu absorbitor de șoc potrivit pentru munca în condițiile descrise mai sus, când factorul de cădere este mai mic de 2, se iau în considerare următoarele specificații:

• Mijloc de legătură în Y – prevăzut cu două brațe din chingă elastică sau coardă semistatică pentru siguranță sporită
• Lungime totală (cu conectori și absorbitor de șoc) – între 110 cm și 190 cm
• Conectori cu deschidere mare – între 53 cm și 110 cm
• Absorbitor de șoc cu extensie limitată – extensie maximă de 70 cm pentru situații cu distanță de siguranță redusă și de 160 cm când se lucrează la înălțimi de minim 6 m și distanța de siguranță nu prezintă o problemă

Descoperă mai multe mijloacele de legătură pentru munca în construcții.

Protecție anticădere în munca în construcții când factorul de cădere este 2

În condițiile în care factorul de cădere este egal cu 2, utilizarea unui mijloc de legătură cu absorbitor de șoc necesită o distanță totală a căderii mai mare și prin urmare, nu asigură protecție eficientă împotriva impactului cu solul sau cu primul obstacol.

De aceea, se recomandă utilizarea unui opritor de cădere retractabil, care acționează prin retragerea chingii sau a cablului înapoi în interiorul dispozitivului în cazul unei căderi, limitând astfel distanță totală a căderii și prevenind impactul cu solul sau cu primul obstacol. Asamblat împreună cu o verigă rapidă și un conector tip cârlig cu deshidere mare, opritorul de cădere retractabil asigură și mai multă libertate de mișcare decât un mijloc de legătură cu absorbitor de șoc.

Pentru mai multe EIP anticădere destinate domeniului de construcții, vizitează magazinul nostru online.

Cauți soluții de protecție anticădere pentru munca în construcții? Rămâi pe aproape. Publicăm săptămânal articole noi despre activitățile din domeniul construcțiilor și EIP anticădere potrivite pentru fiecare dintre acestea.

Abonează-te la newsletter-ul nostru și urmărește-ne pe LinkedIn, Facebook și Instagram și rămâi la curent cu ultimele noutăți din domeniu.

Citește și primul articol din seria ,,Protecție anticădere în domeniul construcțiilor”:

Partea I – Principii de siguranță