Inspecțiile de linia vieții pe șină s-au realizat în premieră pentru Gamesa pentru dispozitivele anticădere de la înălțime (linia vieții pe scară) în aprilie 2017.
Alături de Adrian Glăvan și Alp Access, suntem singurii din țară autorizați să inspectăm aceste sisteme.
În plus, a fost pentru prima oară când s-a realizat acest tip de inspecție în mod oficial în România.
În cadrul acestei inspecții am verificat 68 de turbine eoliene, asigurându-ne că toate sistemele de linia vieții pe scară respectă standardele de siguranță pentru lucrul la înălțime.
De ce sunt necesare inspecțiile pentru sistemele de linia vieții?
În situația în care se defectează liftul dintr-o turbină eoliană, cel care lucrează în interior va trebui să folosească scările.
Ei bine, pe scări este instalat un sistem anticădere de la înălțime. El poate fi instalat pe șină sau pe cablu și se conectează la ham printr-un slider.
O dată pe an este recomandat ca aceste sisteme să fie inspectate pentru a asigura buna lor funcționare. În cazul în care te afli pe această scară și amețești, aluneci sau îți pierzi echilibrul, linia vieții trebuie să îți garanteze siguranța.
În majoritatea cazurilor, producătorii sunt singurii care au dreptul de a inspecta aceste sisteme. De aceea ei atestează diferiți specialiști care realizează inspecțiile în numele lor.
Camp Technical Solutions deține numeroase atestate pentru astfel de inspecții de la diferiți producători din întreaga lume.
Un exemplu este atestarea de la Tractel.
Ce se întâmplă dacă nu ai toate inspecțiile la zi pentru sistemele de linia vieții?
Conform legislației în vigoare, orice echipament individual de protecție trebuie inspectat cel puțin o dată pe an de către un expert atestat de producător.
Legal vorbind, în cazul în care are loc un accident iar echipamentele nu au fost inspectate niciodată sau nu au fost inspectate de o persoană autorizată, compania care le deține poate să aibă probleme.
Sistemele de linia vieții trebuie inspectate anual. La fel cum faci inspecția tehnică periodică a mașinii, la fel se realizează și aceste inspecții în eoliene.
Află mai multe despre inspecțiile pe care le organizăm aici.
Cum se inspectează corect sistemele de linia vieții pe scară?
Cu ajutorul unui tensiometru se verifică tensiunea pe cablu. Conform standardelor, tensiunea trebuie să se încadreze între 60-100 decanewtoni.
În cazul în care tensiunea nu este conformă cu limitele normale, sistemul trebuie adus la parametri solicitați prin retensionarea cablului sau modificarea suportului inferior.
În cadrul acestor inspecții se folosește:
- Echipament de alpinism utilitar (ham, cască, absorbitor de șoc în Y, mănuși)
- Runner pe cablu sau pe șină
- Tensiometru digital care măsoară tensiunea în cablu
- Vopsea de sigiliare specială
- Sigilii de plastic cu care se evidențiază data inspecției pe dispozitiv pe cablu (pe aceste sigilii este trecută data la care a avut loc revizia, precum și data următoarei revizii, plus informații cu privire la câți decanewtoni a avut linia, dacă a fost retensionată sau nu, daca e conformă sau nu)
Dacă sistemul e declarat neconform: muncitorilor nu le este permis să îl folosească până la remedierea problemelor. În acest caz ei trebuie să se urce pe scări din treaptă în treaptă, folosind un conector cârlig.
Premieră și la Enel România, divizia Enel Green Power (EGP)
În iulie 2017 am efectuat aceeași inspecție de linia vieții pe șină, pe nacelă, pentru EGP.
Cu această ocazie am putut să punem în practică lucrurile învățate în cadrul cursului de recertificare de la Honeywell. Acolo am discutat despre unele probleme pe care le-am identificat atât la Gamesa cât și la EGP. Am aflat astfel cum să inspectăm corect și să raportăm corect descoperirile noastre.
„Fiind o inspecție efectuată în premieră în România, este bine să știi că tu ești primul care vede aceste sisteme din 2011, de când au fost instalate, și până acum,” explică Andrei Lascu, manager general Camp Technical Solutions (CTS). „Atât la Gamesa cât și la Enel Green Power găsiserăm unele șine cu piese îndoite – probabil urmare a montajului sau a transportului. Aceste piese trebuie înlocuite, iar noi trebuie să fim atenți la protocolul de inspecție.”
Până acum, aceste sisteme au fost folosite doar de tehnicieni sau subcontractori. Andrei Lascu atrage atenția asupra folosirii corecte a sistemelor de linia vieții pe șină. „Am văzut urme de uzură care indicau folosirea căruciorului numai pe o parte,” spune el. „Asta înseamnă că a fost folosit greșit, ceea ce automat înseamnă că cine a făcut-o și-a pus viața în pericol. Dacă bătea vântul, risca să se dezechilibreze. Ce s-ar fi întâmplat atunci?”
Ce urmează după o inspecție?
Dacă ești deja clientul nostru, vei fi informat din timp despre data următoarei inspecții.
Dacă dorești să programezi o inspecție a sistemelor de linia vieții, te rugăm să ne contactezi aici – răspundem la toate emailurile în mai puțin de 12 ore.