În perioada 6 – 8 iunie 2019 a avut loc competiția internațională de salvare complexă Grimpday, organizată în Namur, Belgia. Evenimentul a adus împreună 30 de echipe de salvare din diferite colțuri ale lumii pentru a rezolva diverse situații de urgență, folosind tehnici de lucru în coardă.
Echipa din România a fost formată din membri ai detașamentelor de pompieri ISU Brașov și ISU Piatra Neamț.
Aceștia au fost:
• Alexandru Kantor, Training Manager SOLO Training și liderul echipei
• Locotenent colonel Lucian Marciu
• Locotenent Dan Colniceanu
• Locotenent Alexandru Dina
• Plutonier adjutant șef Claudiu Dragomirescu
• Plutonier adjutant șef Lucian Grosu
• Plutonier adjutant Călin Băluț, care a jucat și rolul ,,victimei”
• Plutonier major Persoiu Florin
• Plutonier major Valentin Ciolan
Locotenent Dan Colniceanu, coordonatorul alpiniștilor din cadrul ISU Brașov, ne-a furnizat mai multe informații din culisele Grimpday, legat de probele organizate anul acesta, lecțiile deprinse și cum s-au comportat echipamentele CAMP Safety în cadrul operațiunilor de salvare complexă.
Bună Dan și mulțumesc pentru timpul acordat! Spune-mi puțin despre competiție. Cum ați aflat despre Grimpday și ce implică o astfel de competiție?
Mulțumesc și eu! Grimpday este o competiție de salvare complexă care are în vedere efectuarea mai multor operațiuni de salvare la înălțime, din zone periculoase și din spații strâmte pe parcursul a două zile. Competiția de anul acesta a fost la a 14-a ediție și a fost al doilea an în care am participat noi ca echipă.
Am aflat de competiție acum doi ani, când am hotărât să începem colaborarea cu SOLO Training pentru antrenamente de alpinism utilitar pe partea de salvare. Am început să ieșim tot mai des la antrenamente, lucru care ne-a îndrumat să participăm la Grimpday 2018. Datorită performanțelor de pe teren și a rezultatelor obținute la ediția din 2018, antrenamentele au devenit o pasiune. Astfel, am hotărât să participăm și anul acesta.
Povestește-mi despre antrenamente. Cum v-ați pregătit pentru Grimpday 2019?
Știam de un an că vrem să participăm la Grimpday, așa că am început antrenamentele din timp. Ne-am întâlnit săptămânal la poligon pentru a ne antrena, lucru care a fost o provocare pentru că fiecare dintre noi lucrează, iar situații de urgență se pot ivi oricând. Experiența fiecărui membru din echipă ne-a ajutat să construim situații noi și să găsim soluții rapide, eficiente și sigure pentru a ne face treaba. Până și organizarea și participarea la ROpe Access Challenge ne-a oferit ocazia să deprindem cunoștințe noi și să învățăm cum putem lucra mai bine împreună.
În ultimele luni înainte de competiție, ne-am antrenat mai riguros. Am stabilit rolurile fiecărui membru din echipă pentru diferite situații de salvare și ne-am adaptat în funcție de planul de salvare stabilit împreună.
Cum a fost ediția de anul acesta diferită de cea de anul trecut?
Organizarea Grimpday este diferită în fiecare an. Probele și scenariile de salvare sunt mereu altele, sistemul de evaluare diferă, iar competiția se organizează mereu în alt oraș. Eu cred că organizatorii vor să crească evenimentul și învață cu fiecare ediție cum pot face probele mai interesante, cum pot determina concurenții să exceleze și să învețe lucruri noi și cum pot îmbunătăți organizarea.
Spune-mi despre probele de anul acesta. Cum s-a desfășurat Grimpday 2019?
În prima zi au avut loc înscrierile și calificările. Echipamentele noastre individuale de protecție au fost supuse unor inspecții pentru a fi aprobate în competiție. Apoi, a început evaluarea noastră. Prima etapă a fost deplasarea de la stația de pompieri la cetate cu echipamentul de lucru. La punctul de sosire, liderul echipei a primit informare cu sarcinile noastre și cronometrul a pornit. Prima sarcină a fost alergatul pe deal în sus 1 km și urcatul în coardă pe zidurile cetății. Odată ce fiecare membru al echipei a ajuns sus, am alergat prin tunelele cetății până la poalele dealului, unde era un furtun hidrant încărcat de 30 m, care trebuia cărat sus. Ulterior, am alergat până la cetate pentru a face o serie de sarcini de urcare și de coborâre în coardă, contratimp.
În a doua și a treia zi au avut loc operațiunile de salvare complexă. Am avut 4 probe pe zi și un timp de 90 de minute pentru a efectua fiecare salvare. În a treia zi am avut de rezolvat cel mai solicitant scenariu. Proba a constat în salvarea unei victime care a fost implicată într-un accident rutier, în care vehiculul a căzut de pe un pod. Am ales un membru al echipei care a jucat rolul salvatorului. Acesta a urcat 45 m în coardă, a efectuat o traversare și a adus încă un salvator și un personal medical la vehicul pentru a putea evalua și evacua victima.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care le învățați participând la competiții ca Grimpday?
Participăm la competiții ca Grimpday pentru a ne crește nivelul de performanță. Cel mai important este că experiența ne ajută să deprindem un mod mai eficient de lucru și învățăm să folosim echipamentele individuale de protecție. Ne întâlnim cu echipe din alte țări, observăm cu ce abordări vin și încercăm să ajungem la un numitor comun în ceea ce privesc tehnicile de lucru în coardă. Cu același scop am organizat și proba de salvare complexă la ROpe Access Challenge de anul acesta. Am observat că este nevoie să ne întâlnim cu mai multe echipe pentru a discuta despre operațiuni de salvare pe aceeași limbă.
Ca echipă, competițiile acestea ne ajută să creștem foarte mult. Cu toate că ne cunoaștem și ne antrenăm împreună, e altfel când lucrăm contracronometru și când viața cuiva e în pericol. Așa că la Grimpday, învățăm să colaborăm, să comunicăm și să ne facem treaba mai bine sub presiune. Condiția fizică este un factor extrem de important și ceva la care trebuie să lucrăm pentru competițiile viitoare. Nu e ușor să urci 45 m în coardă cu victimă și cu personal medical. Am avut și o probă la care am avut de urcat 70 m în coardă, sarcină care a fost îngreunată apoi de ploaie și de vânt.
Competițiile sunt și o experiență incredibilă de socializare și motivul principal pentru care majoritatea echipelor participă. Oamenii contribuie cu observații pertinente, care pe noi, având în vedere că venim pentru a ne crește performanța, ne ajută enorm.
Ai folosit echipamente CAMP Safety în cadrul competiției? Cum s-au comportant acestea la probele de salvare?
Sunt încântat de blocatorul de picior Turbofoot de la CAMP Safety. L-am folosit în urcarea pe coardă, care a fost lină și a avut stabilitate bună pe bocanc. Îl voi folosi în continuare. De asemenea, sunt încântat și de rucsacul Spacecraft. Echipamentul meu de salvare era bine organizat, altfel față de cel al colegilor mei. Punctele de prindere din interior au permis o fixare precisă și compactă.
Dispozitivele de urcare și de coborâre de la CAMP Safety sunt concepte noi cu care nu sunt obișnuit, dar pe care mi-am propus să le folosesc la antrenamente în poligon pentru a le înțelege mai bine.
Mulțumesc pentru interviul acordat și felicitări pentru participarea la Grimpday 2019! Din partea Camp Technical Solutions, îți dorim mult succes în continuare și așteptăm cu nerăbdare vești despre participarea echipei voastre la viitoare competiții.
Mulțumesc și eu pentru interviu! Cred că expunerea la situații unice de salvare, precum cele de la Grimpday, ne ajută să învățăm mai repede și să ne adaptăm mai ușor. Vrem să creștem vizibilitatea acestora în România cât mai mult.
Pentru mai multe informații despre competiții de alpinism utilitar și echipamentele potrivite, urmărește-ne pe conturile de social media:
Dacă ai întrebări despre echipamente CAMP Safety sau alte soluții de lucru la înălțime, ia legătura cu noi:
EMAIL: contact@camptechnical.ro/
TELEFON: 0740 218 812