În munca la înălțime, este esențial ca dispozitivele și echipamentele de salvare să facă parte din echipamentul individual de protecție (EIP) al fiecărui operator.

Toți membrii unei echipe trebuie să dețină cunoștințe și abilități rezultate prin urmarea unor cursuri specializate de salvare de la înălțime, pentru a putea interveni în cazul în care unul dintre colegii lor suferă o cădere de la înălțime.

Eficiența acestor operațiuni este esențială pentru o salvare rapidă și consecințe minime asupra persoanei rănite. De multe ori, intervențiile organizate de o terță parte, precum Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pot dura mai mult, calculând timpul dintre apelul după ajutor și deplasarea până la fața locului, timp în care starea persoanei rănite se poate agrava.

La fel de important este și accesul rapid al fiecărui membru al echipei la dispozitivele individuale de evacuare, în cazul unor incidente în care intervenția unui echipaj de salvare sau a unui slavator este limitată.

Operațiuni de salvare pe structuri verticale

Pentru operațiuni de salvare pe schele sau structuri verticale, cea mai bună soluție sunt kit-urile de salvare gata asamblate și ușor accesibile în cazul unui incident.

Un astfel de kit poate să includă, fără a fi limitat la, următoarele componente:

Dispozitiv de coborâre (conform cu standardul EN 341/2A)
Coardă semi-statică (conformă cu standardul EN 892)
Buclă de ancorare (conformă cu standardele EN 795/B și EN 566)
Conectori (conformi cu standardul EN 362)
Foarfecă pentru tăierea mijlocului de legătură și eliberarea victimei

Acest kit permite salvare rapidă și eficientă. Se ancorează deasupra victimei, se conectează la victimă, se taie mijlocul de legătură care susține persoana rănită, iar victima se coboară la sol. (fig 25a)

Un astfel de kit permite și crearea unui sistem de manevrare a greutății, care permite salvatorului să ridice victima și să deconecteze mijlocul de legătură al persoanei rănite, fără a-l tăia. (fig 25b) Această operațiune se poate realiza și mai eficient, folosind kit-ul de salvare și un sistem de manevrare a greutății pe bază de scripeți (conform cu standardul EN 12278), coardă suplimentară și un blocator (conform cu standardul EN 567). (fig 25c)

Operațiuni de salvare de pe acoperișuri

În munca pe acoperișuri, pentru a realiza o ancorare sigură pentru o operațiune de salvare, se recomandă conectarea unui mijloc de legătură (conform cu standardul EN 354) adițional între sistemul de linia vieții pe orizontală și sistemul de asigurare al victimei. În cazul unei căderi de pe margine, se folosește kit-ul de salvare pentru a ridica victima. Apoi, se deconectează mijlocul de legătură adițional, iar victima se coboară la sol.

Operațiuni de salvare în coardă

Efectuarea operațiunilor de salvare folosind tehnici de lucru în coardă presupune noțiuni și abilități tehnice avansate. La fel ca toate tipurile de operațiuni de salvare, urmarea unor cursuri specializate de salvare de la înălțime este esențială.

Echipamentul individual de protecție pentru o asemenea intervenție include un dispozitiv de coborâre conectat la punctul de prindere de la nivelul sternului al hamului anticădere al salvatorului pe coarda de lucru pentru deplasare, și un opritor de cădere cu conector pe coarda de siguranță pentru asigurare.

Pentru a ridica și a elibera victima din coardă, se recomandă utilizarea unui sistem de manevrare a greutății compact pe bază de scripeți. Acest tip de sistem este esențial operațiunilor de salvare în coardă, fiind ușor, accesibil și extrem de eficient.

Operațiunile de salvare de la înălțime, efectuate corect, permit salvarea sau evacuarea de la punctul de lucru la o zonă sigură, prin urcare și/sau coborâre. Alegerea EIP anticădere adecvate pentru aceste operațiuni, împreună cu noțiuni tehnice ample ca rezultat al urmării unor cursuri specializate, garantează atât siguranța victimei, cât și a salvatorului.

Cauți soluții anticădere? Vizitează magazinul nostru online și descoperă echipamentele și dispozitivele pentru domeniul tău de activitate.

Asigură-te că tu și echipa ta aveți parte de protecție anticădere optimă – descoperă oferta noastră completă de servicii, printre care verificare periodică anuală obligatorie a EIP anticădere și cursuri de formare în tehnici de lucru la înălțime, alpinism utilitar și salvare de la înălțime.

Pentru mai multe informații și noutăți din domeniu, ține legătura cu noi pe Facebook, LinkedIn și Instagram.