Echipament individual de protecție (EIP) – Obligațiile angajatorului și ale angajaților

Echipamentul individual de protecție (EIP) este esențial în mediile de lucru cu expunere la diverși factori de risc. Cu toate acestea, România se află pe primul loc în Europa la numărul de accidente fatale la locul de muncă. Acest lucru se datorează lipsei instruirilor adecvate, precum și nefolosirii sau alegerii și utilizării necorespunzătoare a EIP.

Conform prevederilor Legii securității și sănătății nr. 319/14.07.2006, angajatorii sunt obligați să furnizeze gratuit angajaților EIP și instructaje adecvate, în scopul prevenirii accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale.

Citește mai departe și află cum te poți asigura că respecți prevederile legale și cum să dezvolți cultura de siguranță a companiei tale:

Alegerea eficientă a EIP

În vederea acordării EIP, angajatorul trebuie să efectueze o evaluare a riscurilor, urmată de o lista cu dotare EIP adecvat executării sarcinilor de muncă în condiţii de securitate. Această listă trebuie să includă caracteristicile pe care trebuie să le dețină EIP pentru a proteja operatorul eficient împotriva riscurilor prevăzute.

Descoperă pașii pentru efectuarea unei evaluări a riscurilor în compania ta în vederea luării măsurilor de protecție adecvate. Descarcă tabelul pentru evaluarea riscurilor.

Obligațiile angajatorului

Conform legii 319/14.07.2006, angajatorul are următoarele obligații față de selecționarea și utilizarea EIP la locul de muncă:

• Realizarea unei evaluări a riscurilor pentru securitatea și sănătatea în muncă
• Acordarea, în mod prioritar, a măsurilor de protecție colectivă față de măsurile de protecție individuală
• Acordarea gratuită a EIP angajatului în conformitate cu specificaţiile de securitate şi sănătate și adecvat pentru utilizare în condițiile de muncă, precum și înlocuirea EIP în cazul degradării sau al pierderii calităților de protecție
• Instruirea în prealabil a angajatului asupra riscurilor împotriva cărora este protejat prin purtarea și utilizarea adecvată a EIP
• Asigurarea instruirii în vederea purtării și utilizării corespunzătoare a echipamentului individual de protecție

Asigură-te că ai luat în considerare toți factorii în vederea aprovizionării cu EIP adecvat. Descarcă lista noastră.

Obligațiile angajatului

Conform legii 319/14.07.2006, angajații au următoarele obligații față de utilizarea EIP:

• Cunoașterea caracteristicilor şi a modului corect de utilizare a EIP din dotare
• Purtarea întregului EIP pe toată durata îndeplinirii sarcinii de muncă sau a activităţii pe care o desfăşoară la locul de muncă
• Utilizarea EIP numai în scopul pentru care acesta a fost atribuit şi conservarea calităţilor de protecţie ale acestuia
• Prezentarea EIP la verificările periodice prevăzute în instrucţiunile de utilizare şi pentru curăţare sau denocivizare
• Solicitarea unui nou EIP, atunci când cel avut în dotare nu mai prezintă calităţile de protecţie esențiale

Ce riscă angajatorii care nu respectă prevederile legale?

În cazul în care angajatorul nu ia măsurile legale de protecție a muncii și expune personalul la un pericol real de accidentare sau îmbolnăvire profesională, acesta este pasibil de amendă sau închisoare pentru o perioadă de 1-2 ani.

Dacă angajatorul nu ia măsuri de protecție a muncii și se produc accidente de muncă, acesta riscă amendă sau închisoare de până la 2 ani, în funcție de gravitatea consecințelor. Amenzile variază în funcție de consecințele faptelor și pot fi de la 3.000 la 10.000 de lei.

Îți desfășori munca la înălțime?

Descoperă EIP pentru domeniul tău, servicii de instruire pentru utilizarea adecvată a EIP și pentru efectuarea sarcinilor de muncă la înălțime sau alpinism utilitar, precum și servicii de verificare periodică anuală obligatorie a EIP la Camp Technical Solutions.

Ține legătura cu noi pe LinkedIn, Facebook și Instagram.

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele noutăți din domeniu, precum și cu oferte promoționale și lichidări de stoc la EIP destinat lucrului la înălțime.

Share