Munca unui alpinist de intervenție este imprevizibilă. De aceea, formarea continuă este esențială pentru prevenirea accidentelor, scurtarea timpilor de reacție și protecția persoanelor rănite. Astfel, I.G.S.U. a organizat Rope Rescue Brașov, prima tabără de alpinism de intervenție din România.
În perioada 7 – 11 octombrie 2019, Rope Rescue Brașov a adus împreună cinci echipe de alpiniști de intervenție din cadrul I.G.S.U., oferindu-le posibilități excelente de a deprinde abilități tehnice noi și de a-și aprofunda cunoștințele.
În următoarele rânduri, aflăm cum s-a desfășurat Rope Rescue Brașov și cum a ajutat la pregătirea echipelor participante pentru intervenții.
Rope Rescue Brașov 2019 – recapitulare pe zile
Evenimentul a fost gândit ca o experiență completă în ceea ce privește formarea pentru operațiuni de salvare de la înălțime. Astfel, evenimentul le-a oferit participanților:
• Contact cu cele mai noi echipamente de pe piață, prin prezentarea acestora chiar de către producători și reprezentanți ai brand-urilor
• Testare de echipamente noi prin efectuarea de diverse exerciții de salvare
• Expunere la o mare varietate de medii și de scenarii de urgență
• Pregătire și supraveghere pe tot parcursul exercițiilor de către instructori acreditați
• Feedback primit pe partea de pregătire la finalul fiecărei zi
Fiecare exercițiu a prezentat oportunități noi și a expus participanții la noi situații de urgență cu grad de dificultate progresiv.
Ziua 1 – Prezentarea de noi echipamente individuale de protecție
Primele zile din cadrul Rope Rescue Brașov au fost axate pe prezentarea ultimelor noutăți de pe piața echipamentelor individuale de protecție pentru operațiuni de salvare.
Nicolae Breahnea, Instructor Alpinist-Intervenție la nivel I.G.S.U. și organizator Rope Rescue Brașov a declarat:
,,Am vrut să oferim participanților ocazia de a descoperi tehnologie nouă și relevantă, ca ei să cunoască echipamentele dincolo de specificațiile tehnice din cataloage, să se familiarizeze cu acestea, să le testeze și să înțeleagă mai bine cum îi pot ajuta în intervențiile lor.”
Camp Technical Solutions a prezentat o selecție de echipamente CAMP Safety. Printre acestea, s-au numărat scripeți, dispozitive de ancorare, de salvare, de urcare și de coborâre pe coardă.
Ziua 2 – Exerciții de salvare din coardă
În a doua zi, echipele au început exercițiile de salvare și testările noilor echipamente. Acestea au efectuat un exercițiu de salvare din coardă a trei victime aflate în stare inconștientă, fiecare având altă prindere pe coardă.
Ziua 3 – Exerciții de salvare la centrul comercial AFI
A treia zi la Rope Rescue Brașov s-au desfășurat la șantierul centrului comercial AFI din centrul orașului Brașov. Locația a prezentat numeroase provocări datorită distanțelor mari de la care aveau loc intervențiile și a marginilor deschise, echipele prioritizând atât siguranța victimelor, cât și a salvatorilor.
Ziua 4 – Exerciții de salvare la viaductul de la Teliu
Exercițiile din cea de a patra zi au avut loc la viaductul de la Teliu, o zona extrem de ofertantă cu privire la posibilitățile de formare.
Nicolae Breahnea (I.G.S.U.) a afirmat:
,,Exercițiile au fost extrem de grele, iar locația le-a pus la încercare condiția fizică, experiența din teren și cunoștințele tehnice. Pe tot parcursul evenimentului, am remarcat implicare și entuziasm din partea fiecărui membru, precum și deschiderea la nou și dorința de-și împărtăși cunoștințele.”
Ziua 5 – Exerciții de salvare la baza de sărituri cu schiurile de la Râșnov
A cincea și ultima zi la Rope Rescue Brașov s-a axat pe șlefuirea tehnicilor de lucru în coardă specifice operațiunilor de salvare de la înălțime.
Ziua s-a încheiat cu înmânarea certificărilor fiecărui participant și mulțumiri oferite organizatorilor, sponsorilor și tuturor echipelor.
Principalele lecții
Pe lângă deprinderea de abilități tehnice noi și familiarizarea cu cea mai nouă tehnologie în ceea ce privește echipamentul individual de protecție, cea mai importantă lecție deprinsă de echipele participante a fost conștientizarea nevoii de formare continuă.
Locotenent Dan Colniceanu, coordonatorul alpiniștilor de intervenție din cadrul ISU Brașov a afirmat:
,,În urma taberei, cred că toate echipele au înțeles importanța pregătirii periodice, un fel de formare continuă, de care cu siguranță au nevoie în operațiunile de salvare. În condițiile în care trec două sau trei săptămâni și salvatorii nu folosesc proceduri de salvare și tehnici de lucru în coardă, aceste abilități se pierd, iar timpul de reacție crește.”
A doua lecție importantă a fost munca în echipă și comunicarea. Rope Rescue Brașov a oferit liderilor de echipă oportunitatea de a aduce oameni noi în echipele lor, pentru ca cei experimentați să își consolideze cunoștințele și pentru ca cei cu un nivel de pregătire de bază să învețe de la cei cu mai multă experiență. Astfel, pentru multe dintre echipele participante la eveniment, aceasta a fost prima dată când au lucrat împreună.
Dan Colniceanu (ISU Brașov) a oferit mai multe informații:
,,Este normal să nu poți discuta pe același limbaj cu cineva cu care nu ai mai lucrat. Dar am observat progrese remarcabile de la o zi la alta. S-a văzut pregătirea tehnică, o comunicare mai bună și o creștere a încrederii în forțele proprii, toate care au contribuit la un timp de reacție mai scurt.”
Al treilea avantaj al participării la Rope Rescue Brașov a fost faptul că echipele s-au cunoscut și au format legături profesionale care îi vor ajuta pe termen lung. Dan Colniceanu (ISU Brașov) a detaliat:
,,De acum încolo, putem apela la ajutorul unul altuia și ne putem înțelege pe un limbaj comun, ceea ce ne va ajuta să progresăm într-un ritm mult mai rapid.”
* * *
Rope Rescue Brașov a oferit echipelor participante posibilități unice de pregătire tehnică și profesională. Nicolae Breahnea (I.G.S.U.) a declarat:
,,Este adevărat că nicio intervenție nu seamănă cu cealaltă. Dar din experiența mea de 20 de ani, frecvența efectuării acestor exerciții ajută cel mai mult la combaterea imprevizibilității și la reducerea timpului de reacție. Rope Rescue Brașov a determinat echipele să învețe să se organizeze foarte repede, să se adapteze la locul din care efectuează intervenția și să folosească specificul locului în avantajul lor.”
Camp Technical Solutions mulțumește organizatorilor I.G.S.U. pentru ocazia de a contribui la realizarea acestui proiect inedit și instructorilor SOLO Training pentru găzduire și coordonarea exercițiilor și dorește să felicite toate echipele participante la această tabără.
Rămâi pe aproape. În curând, vom discuta despre echipamentele individuale de protecție folosite în cadrul Rope Rescue Brașov.
Pentru mai multe informații despre Rope Rescue Brașov, urmărește-ne pe Facebook, LinkedIn și Instagram și abonează-te la newsletter-ul nostru.