În urma inspecției de linia vieții pe șină realizată în premieră pentru dispozitivele anti-cădere de la înălțime în aprilie 2017, ne putem mândri cu o experiență de top în ceea ce privește siguranța muncii la înălțime.
Ne mândrim cu una dintre cele mai bune echipe românești acreditate în instalarea și verificarea sistemelor de linia vieții pe șină. Totodată, Camp Technical Solutions face parte din puținele companii din România care dețin certificări din partea producătorilor pe care îi comercializează.
Poți afla mai multe despre parcursul nostru aici.
Ce înseamnă sistemele de linia vieții și de câte tipuri pot fi ele?
Prin „sistem de linia vieții” se înțelege realizarea în siguranță a lucrărilor la înălțime cu ajutorul echipamentelor de protecție colectivă. Cu alte cuvinte, linia vieții este un echipament care te ajută să te deplasezi în siguranță în timpul activității la înălțime.
În funcție de scopul lor, tipul de muncă prestată și frecvența cu care folosești echipamentele, sistemele de linia vieții se încadrează în 2 categorii:
- Sisteme de linia vieții temporare sau permanente
- Sisteme de linia vieții verticale sau orizontale
Există tipuri de linia vieții temporare care sunt destinate lucrărilor punctuale, cum ar fi cele de pe acoperișuri. Acestea sunt necesare pentru desfășurarea unei anumite activități, însă se demontează după finalizarea lucrării.
Apoi sunt sistemele de linia vieții permanente pe cablu sau pe șină.
- Primele sunt pe cabluri de 5,5 mm și se găsesc foarte des în Spania, respectiv de 8 mm la diverse locații din Europa.
- În România, industria telecom este foarte axată pe sistemele de linia vieții pe cablu, acestea fiind foarte convenabile ca preț.
Citește și: Cum a fost la inspecția turbinelor eoliene Enel România, divizia Enel Green Power?
Care sunt minusurile unui sistem de linia vieții pe cablu?
În România sistemele de linia vieții pe cablu sunt încă folosite foarte des, în detrimentul sistemelor de linia vieții pe șină.
Sistemele de linia vieții pe cablu sunt mai accesibile ca preț decât cele pe șină. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care ele sunt atât de folosite la noi.
Cu toate acestea, ele implică niște costuri mai ridicate atunci când vorbim de mentenanță.
Prin comparație, în Germania sistemele de linia vieții pe șină sunt standard.
Pentru a înțelege mai bine minusurile sistemului de linia vieții pe cablu, o simplă comparație cu industria telecom din Germania evidențiază următoarele dezavantaje:
- costuri foarte mari de mentenanță și fiabilitate
- tentative de vandalizare
- rezistență scăzută în timp
- plajă de temperaturi incompatibilă cu produsele finale ale furnizorilor de cabluri de sisteme
Noi milităm pentru sistemele de linia vieții pe șină și ne dorim să promovăm aceste sisteme și în România. Cu toate că sunt ceva mai costisitoare în momentul achiziției, implică costuri reduse pe termen lung.
De ce este importantă inspecția sistemelor de linia vieții?
Inspecțiile se efectuează o dată pe an, în turbinele eoliene, urcând și coborând de-a lungul sistemului în timp ce se verifică elementele componente.
Află mai multe despre lucrul la înălțime în eoliene.
Inspectarea lor este importantă pentru a garanta integritatea și funcționalitatea lor în deplină conformitate cu toate standardele și cerințele stabilite de producător.
Dacă dorești să programezi o inspecție de linia vieții, te rugăm să ne contactezi aici.