Sunt puține locuri care prezintă atât de multe riscuri ca spațiile înguste. De aceea, conștientizarea potențialelor accidente este esențială.

Fiecare spațiu îngust este unic, iar la fel sunt și riscurile la care te expui. Deși nu există o metodă universală de evaluare a acestor pericole, sunt patru categorii mari de riscuri pe care toate spațiile înguste le au în comun.

Înainte de a accepta un proiect care implică munca într-un asemenea mediu, asigură-te întâi că ești conștient de toate implicațiile.

Structură închisă și acces limitat

Spațiile înguste nu au fost concepute pentru a susține activități umane. De obicei, zonele de intrare și de ieșire din aceste spații au acces limitat. Mai mult, odată înăuntru, și mobilitatea operatorului este limitată.

Un risc evident este că, în caz de urgență, operatorul întâmpină dificultăți la ieșire. Acesta este unul dintre motivele pentru care apar atât de multe decese în operațiunile de salvare din spații înguste.

Este important ca persoanele care efectuează salvări să cunoască riscurile activităților de evacuare din spații înguste și să beneficieze de un instructaj adecvat și personalizat pentru a putea interveni corespunzător într-o operațiune.

De asemenea, trebuie luată în considerare și principala caracteristică a spațiilor înguste, și anume fluxul limitat de aer. De obicei, aerisirea naturală a acestor spații nu este îndeajuns pentru a menține un nivel optim de oxigen.

Imprevizibilitate

Când se lucrează într-un spațiu îngust, condițiile de muncă se pot schimba brusc, ducând la riscuri neprevăzute. De exemplu, activități precum sudarea pot duce la scăderea concentrației de oxigen la un nivel periculos, pe când curățenia cu chimicale poate elibera substanțe toxice în aer.

Factorii externi pot afectea de asemenea condițiile de muncă. De exemplu, un canal se poate inunda în urma unor averse puternice, punând în pericol viața operatorilor de la fața locului.

Această imprevizibilitate este motivul pentru care o evaluare amănunțită a riscurilor prezente într-un mediu de muncă este esențială și trebuie prioritizată înainte de începerea fiecărui proiect.

Atmosferă toxică și explozivă

În spații înguste, prezența vaporilor toxici, a nivelului scăzut de oxigen și a gazelor devine extrem de periculoasă.

Unele gaze sau vapori pot fi letale, chiar și după o expunere scurtă a operatorului. De exemplu, când hidrogenul sulfurat (‎H2S) ajunge la o concentrație de 1.000 ppm, echivalentul a 0,1% din atmosfera unui spațiu îngust, atmosfera devine letală pentru operator.

Un alt motiv pentru care orice impuritate poate deveni extrem de periculoasă într-un spațiu îngust este că, deși nu prezintă un pericol grav, aceasta provoacă amețeli și poate duce și la pierderea cunoștinței, limitând abilitatea operatorului de a se salva sau de a striga după ajutor.

Lipsa de oxigen sau asfixierea este un alt tip de accident care trebuie conștientizat. Nivelul scăzut de oxigen nu este vizibil și nu poate fi detectat prin miros, motiv pentru care evaluarea calității aerului este esențială. Nivelul ridicat de oxigen poate fi de asemenea foarte periculos, din cauză că mărește riscul de incendiu sau de explozie, ca urmare a reacției dintre două sau mai multe chimicale.

Cădere de la înălțime

Cu toate că nu este un risc principal al lucrului în spații înguste, căderea de la înălțime este unul din cele patru tipuri de accidente care amenință viața operatorilor în aceste medii de lucru. Aceste accidente apar când operatorul își pierde îndemânarea și alunecă de pe scări uleioase sau umede, sau când își pierde echilibrul pe structuri de acces instabile, precum scările deteriorate.

Principalele motive pentru care apar căderi de la înălțime în spații strâmte sunt:

• Lipsa instructajelor ample și adecvate pentru proiectul și mediul de lucru
• Folosirea echipamentului individual de protecție nepotrivit sau lipsa completă a acestuia

Pe când majoritatea operatorilor în spații înguste sunt obișnuiți să lucreze la distanțe mai mici de sol, aceștia sunt nepregătiți când vine vorba de protecție anticădere și măsuri necesare pentru siguranță. O cădere de la doar patru metri înseamnă lovirea solului în mai puțin de o secundă și poate produce leziuni care afectează calitatea vieții pe termen lung sau chiar și deces.

Munca în spații înguste prezintă numeroase riscuri. Acestea sunt frecvent desconsiderate, până când este mult prea târziu.

La Camp Technical Solutions suntem dedicați ție și siguranței tale în orice domeniu, inclusiv în munca în spații înguste. Urmărește-ne pe Facebook și pe LinkedIn pentru sprijin și informații despre siguranța în domeniul tău.

Configurează-ți echipamentul individual de protecție pentru munca în spații înguste, vizitând magazinul nostru online.

Dacă ești interesat de serviciile noastre de training pentru lucrul la înălțime în spații înguste, ia legătura cu noi:
EMAIL: contact@camptechnical.ro/
TELEFON: 0740 218 812