Pentru cei care lucrează la înălțime și nu numai, în condiții de ploaie sau ninsoare, îmbrăcămintea de protecție hidrofugă este esențială pentru a efectua lucrările în condiții de siguranță optimă.

O simplă căutare pe Google după ,,jachetă de ploaie” și achiziționarea produsului din primul rezultat nu îți va garanta confortul și protecția de-a lungul zilei de lucru. Acest lucru este din cauză că protecția hidrofugă presupune atât caracteristica îmbrăcăminții, cât și utilizarea sa în scopul în care a fost concepută.

Ce înseamnă protecție hidrofugă?

Impermeabil vs. rezistență la apă vs. îndepărtarea umezelii

Cele trei caracteristici se disting prin gradul de protecție oferit.

• Impermeabilitatea indică un grad de protecție îndeajuns de înalt pentru a menține corpul uscat de-a lungul orelor de lucru în ploaie sau ninsoare abundentă, cât timp îmbrăcămintea este purtată corect.
• Rezistența la apă indică un grad de protecție mai scăzut la umezeală, îmbrăcămintea fiind potrivită în condiții de lucru cu ceață, respectiv ploaie măruntă.
• Îndepărtarea umezelii este o trăsătură a îmbrăcăminții de protecție cu totul aparte. Pe când impermeabilitatea și rezistența la apă sunt caracteristici ale materialelor din care este confecționată îmbrăcămintea, îndepărtarea umezelii este un tratament secundar aplicat materialului pentru a-i spori rezistența la apă.

Tehnologii hidrofuge

Materiale impermeabile cu respirabilitate

Prevenirea umezelii este scopul principal, dar dacă materialul nu este respirabil, acesta nu va fi nici confortabil. Iar dacă nu asigură confort, îmbrăcămintea nu poate fi purtată. Astfel, cum poate un material să prevină umezeala, permițând în același timp și evaporarea? Gandește-te la faptul că o picătură de ploaie este de o mie de ori mai mare decât un vapor de transpirație. Microporii din membrana unui material sau a unui înveliș impermeabil sunt îndeajuns de mari pentru a elimina vaporii de transpirație, dar nu îndeajuns de mari pentru a permite pătrunderea stropilor de ploaie, permițându-ți să îți menții corpul uscat și confortabil.

Membrană impermeabilă vs. înveliș impermeabil

Materialele impermeabile au în componență membrane sau învelișuri pentru a asigura protecție hidrofugă. O membrană impermeabilă este un strat de tip sandwich între o suprafață (de obicei) rezistentă la apă și căptușeala. Cele mai multe membrane impermeabile sunt confecționate din elastic de politetrafluor-etilenă (teflon), și poartă denumitea de membrane de tip ePTFE impermeabile. Un înveliș impermeabil este o peliculă lichidă care învelește stratul exterior al materialului, fiind din poliuretan (PU) sau din silicon. Pe când membranele sunt mai rezistente, acestea sunt mult mai grele și îmbrăcămintea este mai scumpă decât cea din materiale mai ușoare cu înveliș impermeabil.

DWR (Durable Water Repellent) – înveliș rezistent de îndepărtare a umezelii

DWR este un termen folosit în descrierea îmbrăcăminții de protecție care dispune de un tratament secundar de îndepărtare a umezelii. Aplicând un înveliș DWR unui material va spori protecția hidrofugă, dar nu va face îmbrăcămintea impermeabilă. Învelișul DWR este folosit deseori împreună cu un material impermeabil pentru a preveni saturarea sau îmbibarea cu apă a stratului exterior. Această saturare nu compromite doar integritatea caracteristicii de impermeabilitate, dar diminuează și gradurile de respirabilitate și confort ale materialului. Un înveliș DWR menține stratul exterior uscat mai mult timp. De reținut este că tratamentele DWR se uzează de-a lungul timpului și necesită reaplicare pentru a-și menține eficiența. Învelișul DWR poate fi testat, stropind materialul cu puțină apă – dacă aceasta se îmbibă, în loc de a se prelinge pe material în jos, tratamentul DWR trebuie reaplicat.

Evaluare și standarde pentru tehnologie hidrofugă

În Europa, îmbrăcămintea de protecție, respectiv echipamentele individuale de protecție (EIP) special concepute pentru a asigura protecție la intemperii sunt deseori testate în conformitate cu standardul EN 343:2019, care evaluează gradul de protecție hidrofugă și respirabilitate a unui produs. Acest standard trasează obligația unor articole de îmbrăcăminte sau EIP de a îndeplini un nivel minim de protecție împotriva umezelii, luând în considerare întreaga construcție a produsului, și nu doar materialele care intră în compoziție.

Evaluarea are loc în două categorii:

Protecție împotriva precipitațiilor, ceții și umezelii
• Valoare 1 – Nivel minim de protecție
• Valoare 2 – Nivel intermediar de protecție
• Valoare 3 – Cel mai înalt nivel de protecție

Respirabilitate în condiții de ploaie, ceață și umezeală
• Valoare 1 – Nivel minim de protecție
• Valoare 2 – Nivel intermediar de protecție
• Valoare 3 – Cel mai înalt nivel de protecție

Astfel, standardul EN343 se găsește pe eticheta îmbrăcăminții de protecție, respectiv a EIP, urmată de două valori. Spre exemplu, o etichetă cu standardul EN343 Clasa 3:3 îndică cel mai înalt nivel de protecție hidrofugă și respirabilitate.

Cum alegem protecția adecvată pentru munca în ploaie?

Jachete și pantaloni impermeabili

Cum am menționat și mai sus, îmbrăcămintea de ploaie nu trebuie să fie rigidă și sufocantă. Jachetele și pantalonii impermeabili nu asigură protecție doar împotriva ploii și a ninsorii, ci și confort sporit.

Caracteristici funcționale de avut în vedere:

• Respirabilitate și confort – Caută articole de îmbrăcăminte a căror descriere tehnică indică respirabilitate și confort pe toate durata zilei și pentru cele mai solicitante activități de lucru.
• Ușor de echipat/dezechipat – Îmbrăcămintea impermeabilă trebuie să poată fi îmbrăcată cu ușurință peste stratul de bază, precum și rapid în cazul unei ploi spontane. De asemenea, pantalonii trebuie să fie prevăzuți cu nasturi sau fermoare la nivelul gambelor pentru a putea fi îmbrăcați cu ușurință peste cizmele sau bocancii de lucru.
• Cusături izolate – Pentru ca o jachetă sau o pereche de pantaloni să fie complet impermeabili, cusăturile trebuie să fie izolate. Acest lucru previne pătrunderea apei prin găuri mici ca urmare a procesului de producție.
• Manșete ajustabile – Acestea asigură un ajustaj fix cu sau fără mănuși de protecție pentru a preveni pătrunderea apei prin mâneci.
• Hi-Vis – Condițiile de ploaie și de ninsoare pot afecta substanțial vizibilitatea. Echipamentele în culori fosforescente și cu benzi reflectorizante asigură vizibilitate sporită și munca în condiții de siguranță optimă.
• Căldură – Cei care lucrează în zone mai friguroase ar trebui să aleagă jachete și pantaloni impermeabili cu termoizolare sau opțiuni care să fie ușor de îmbrăcat ca straturi exterioare peste îmbrăcămintea călduroasă.

Mănuși impermeabile

Acestea sunt esențiale pentru dexteritate și confort în timpul lucrului în sezonul rece sau în condiții de ploaie.

Caracteristici funcționale de avut în vedere:

• Impermeabilitate – Asigură-te că mănușile dispun de membrană impermeabilă sau înveliș impermeabil.
• Respirabilitate – Alege mănuși confecționate din straturi impermeabile respirabile, care permit umezelii să se evapore și evită mănuși confecționate dintr-un singur strat, precum latex, care mențin umezeala în interior.
• Ajustaj fix – La fel ca jachetele, manșetele mănușilor de protecție trebuie să vină fix pe încheieturi pentru a preveni pătrunderea apei, dar și să fie îndeajuns de elastice pentru confort sporit
• Elasticitate și aderență – O pereche de mănuși impermeabile, dar care nu permit dexteritate în condiții de umezeală sunt inutile. Palmele trebuie să fie prevăzute cu un material sau un strat care permite aderență și manevrarea obiectelor în condiții de umezeală.
• Căldură – Menținerea mâinilor uscate este un început bun, dar nu și scopul final când vine vorba de munca la temperaturi scăzute. Alege mănuși impermeabile cu straturi în plus de termoizolare pentru protecție și eficiență în sezonul rece.

Încălțăminte impermeabilă

Încălțămintea de protecție tratată DWR este o opțiune potrivită și eficientă pentru încălțămintea de zi cu zi, dar cei care lucrează pe suprafețe pe care se acumulează straturi de apă și zăpadă trebuie să opteze pentru un nivel mai înalt de protecție. Cizmele din cauciuc pentru munca în ploaie asigură protecție optimă și sunt eficiente și ca și cost, dar acestea compromit confortul. Se găsesc și modele tradiționale de bocanci de protecție, prevăzuți cu tehnologii impermeabile și respirabilitate pentru utilizare confortabilă pe toată durata zilei. Pentru munca în sezonul rece, alege încălțăminte de protecție impermeabilă cu termoizolare, special concepută pentru munca pe suprafețe cu straturi groase de zăpadă.

Alte tipuri de echipamente și accesorii pentru munca în condiții de ploaie și ninsoare

Deși nu fac parte din categoria echipamentelor impermeabile, iată și celelalte accesorii necesare pentru siguranța la locul de muncă în condiții de ploaie sau ninsoare:

• Încălțăminte antiderapantă sau accesorii pentru tracțiune – Aceste accesorii pot fi colțari sau crampoane antiderapante care asigură pășirea sigură și stabilă pe suprafețe umede, înghețate sau cu zăpadă.
• Ochelari cu lentile tratate antiaburire – Ploaia sau zăpada pot provoca accidente în timpul purtării ochelarilor de protecție. Alege o pereche de ochelari cu lentile tratate antiaburire pentru vizibilitate optimă în orice condiție.
• Straturi de bază – Îmbrăcămintea de corp absoarbe transpirația, menținând corpul uscat și confortabil, un factor esențial pentru menținerea respirabilității pe sub îmbrăcămintea impermeabilă.
• Unelte rezistente la condiții de vreme – Utilizarea uneltelor electrice pe ploaie sau ninsoare este total contraindicată, excepție făcând uneltele electrice special concepute pentru utilizare în condiții de umiditate. Când este necesară utilizarea uneltelor de mână, optează pentru cele care sunt prevăzute cu mânere antiderapante, pentru a reduce riscul scăpării acestora de la înălțime. De asemenea, optează pentru lonje pentru unelte, pentru a le asigura la centura pentru unelte sau la centura de poziționare a unui ham anticădere.

Pentru mai multe soluții de protecție la locul de muncă în condiții de ploaie sau ninsoare, ține legătura cu noi pe Facebook, Instagram și LinkedIn. Fii la curent cu ultimele noutăți din domeniu, precum și cu oferte speciale, abonându-te la newsletter-ul nostru.