Salvările de la înălțime sunt realizate de pompieri, de exemplu de ISU BIF de la București. În alte cazuri, salvările pot fi realizate și de colegi alpiniști utilitari care au absolvit cursul de salvare de la înălțime.

Salvări de la înălțime pentru forțe speciale ale Ministerului de Interne

Pompierii își fac toată instruirea în baza unui ordin de la minister. Instructajul include atât o pregătire teoretică cât și una practică, iar la sfârșit cursanții sunt evaluați pe baza unor teste.

Să luăm ca exemplu Poliția, Pompierii și Jandarmeria Română.

  • Polițiștii au nevoie de propriul manual de instrucțiuni și propriile echipamente pentru alpinismul tactic.
  • Jandarmii, din nou, au nevoie de propriul manual de instrucțiuni cu atât mai mult cu cât specializările lor se împart în: jandarmi din zona urbană, urbană-rurală sau montană. În cazul jandarmilor montani, instruirea lor ar trebui să fie aproape identică cu cea a salvamonților, deci vorbim de un manual diferit.
  • Pompierii intervin în cazul dezastrelor naturale, accidentelor etc. Din nou, vorbim despre instruire specifică, aceasta apropiindu-se de cea pentru alpinismul utilitar sau cel industrial.

Oamenii nu sunt singurii care participă în misiuni de salvare. Află aici care sunt cele mai bune rase canine pentru misiunile de salvare și ce echipamente sunt recomandate în cazurile de salvări cu câini.

Ce include instructajul standard?

Instructajul începe cu introducerea generală în tehnicile de intervenție, alpinism tactic și alpinism utilitar. Cursanții sunt familiarizați cu echipamentele cu care urmează să lucreze.

Apoi se trece la prezentarea generală a tehnicilor de bază pentru salvarea de la înălțime și punerea lor în practică:

  • Urcarea și coborârea pe corzi
  • Montarea corzilor în funcție de specificul activității
  • Antrenamente pentru recuperări de persoane
  • Antrenamente pentru intervenții la dezastre
  • Pregătire pentru alpinism tactic (acces pe fereastră, trageri din coardă etc.)
  • La final se face o evaluare teoretică a cursanților.

echipamente-salvare-inaltime-forte-speciale-echipa-isu

În 2016 am organizat un training specializat pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București Ilfov. Află toate detaliile aici.

Cine nu poate să efectueze salvări de la înălțime?

Oricine nu are un training complet și un curs absolvit. De exemplu, profesioniștii de pe ambulanță au rolul de a prelua victima de la pompieri și de a o duce la cel mai apropiat spital.

De exemplu, în cazul unui accident într-o turbină eoliană, serviciul de ambulanță te va putea ajuta numai la baza turbinei, odată ce ai ajuns jos. De aceea este foarte important ca atât tu cât și colegii tăi să aveți cursurile de salvare de la înălțime la zi.

echipamente-salvare-inaltime-forte-speciale-ambulanta

Află mai multe despre echipamente de salvare de la înălțime pentru forțe speciale

„Recomandăm [cursurile de salvare de la înălțime] colegilor noștri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență județene, colegilor din cadrul MAI, MApN, care execută alte tipuri de intervenții, celor de la Salvamont, oricărei societăți care desfășoară activități de alpinism sau lucru la înălțime. Acestea îndeplinesc toate standardele de siguranță impuse de normele europene în domeniu.” Maior Nicolae Breahnea

Adrian Glăvan deține certificările și specializările necesare pentru a pregăti toate categoriile de forțe menționate mai sus: pompieri, polițiști, jandarmi. Pentru training-uri specifice și antrenamente pentru situații specifice de criză, contactează-ne acum.

Rezervă din timp un curs de salvare de la înălțime pentru tine și echipa ta. Click aici pentru a afla toate detaliile și pentru a face o rezervare online.

Articole asemanatoare