Există două tipuri de produse pentru lucru la înălțime: echipamentele standard care trebuie să fie folosite de toți alpiniștii utilitari și cele specifice anumitor activități sau industrii.

Ce produse iei cu tine în bagaj când mergi spre lucru?

Echipamentul standard:

 1. Cască
 2. Centura EN 361 sau EN 813 și centură superioară compatibilă
 3. Mijloc de legătură cu o rezistență mai mare de 15kN
 4. Centură de poziționare
 5. Absorbitor de energie
 6. Opritor de cădere
 7. Coborâtor
 8. Blocator
 9. Carabinieră cu blocare manuală sau automată
 10. Buclă
 11. Coardă semistatistică

cts-promo-code-banner-june-july

Echipament asociat:

 1. Scăriță cu carabinieră
 2. Scăunel
 3. Scripete sau scripete autoblocant
 4. Trusă de prim ajutor corespunzătoare cu instrucțiunile de lucru

Echipamente individuale de protecție specifice:

 1. Îmbrăcăminte, mănuși și încălțăminte de protecție
 2. Coardă dinamică
 3. Dispozitiv de ancorare
 4. Echipament de evacuare sau salvare (vestă de salvare, targă etc.)

Cum alegi produsele potrivite pentru activitatea ta?

Atunci când achiziționezi produse noi, asigură-te că respectă standardele de calitate. Pe lângă asta, fii atent la fișa tehnică; ea poate să îți indice dacă un produs e potrivit pentru activitatea ta.

În cazul în care nu știi sigur ce produse sunt recomandate pentru o anumită activitate, e mai bine să te consulți cu un specialist. Putem să te ajutăm să configurezi echipamentul potrivit pentru tine.

kit-alpinist-utlitar2

Hai să ne uităm împreună la câteva din echipamentele menționate mai sus și să vedem care sunt principalele trăsături pe care e bine să le verifici la un produs înainte de a-l achiziționa.

Casca

casca-ares-rosie

Alege o cască ușoară dar rezistentă. Conform legislației, trebuie să folosești o cască cu curea de bărbie, adaptată pentru alpinismul utilitar.

Noi îți recomandăm casca Ares, care este dotată cu sisteme rapide și simple de reglare. Este confecționată din ABS și policarbonat și este întărită cu spumă. Oferă protecție la impact, absoarbe șocul, protejează de apă și absoarbe transpirația.

Citește și: Casca Ares: echilibrul dintre confort, siguranță și funcționalitate

Hamul

hamul cu vesta golden top evo alu

 

Când alegi un ham, ține cont mereu de activitatea pe care urmează să o întreprinzi. Nu are rost să folosești un ham în cinci puncte dacă unul în patru puncte îți e suficient.

Asigură-te că hamul este confortabil mai ales în zona umerilor și zona inghinală.

Dacă lucrezi în turbinele eoliene, caută să folosești un ham mulat pe corp, care îți oferă libertate mare de mișcare, pentru că vei avea nevoie de flexibilitate.

Cel mai vândut ham în cinci puncte din industria telecom este Hamul Golden Top Evo Alu CAMP. Vesta sa are chingi cu bureți, este extrem de confortabil și protejează spatele utilizatorului – un element foarte solicitat de alpiniștii utilitari.

Știai că…? Prin programul Rabla Pentru Hamuri îți oferim 20% reducere la achiziția de hamuri noi dacă ne oferi la schimb hamurile tale uzate.

Corzile

 

Peste 99% dintre alpiniștii utilitari folosesc coarda de 10.5mm lithium. La aceste dimensiuni, asigură-te că e ultra rezistentă.

Coarda statică lithium heatcore de 10.5mm de la CAMP Safety rezistă la 3640kg, spulberând astfel mitul conform căruia rezistența unei corzi e dată de grosimea ei.

Dispozitivele de urcare și coborâre

Blocatorul, coborâtorul și pedala pentru blocator trebuie alese cu mare grijă:

 • Blocatorul ar trebui să aibă un design ergonomic pentru ușurință în folosire, așa cum e Blocatorul cu mâner Pilot de la CAMP.

 

 • Coborâtorul poate să aibă sistemul antipanică pentru a elimina riscul de coborâre nesigură. Încearcă coborâtorul Druid cu antipanică de la CAMP Safety. Este perfect pentru începători dar și pentru avansați. Funcția antipanică ajută foarte mult la rapelul pe clădiri, deoarece se declanșează autoblocarea.

 

 • Pedala pentru blocator trebuie să îți permită o reglare cât mai rapidă, iar punctul de prindere principal trebuie să fie întărit. Turboloop îndeplinește toate aceste cerințe.

Știai că…? Druidul poate fi considerat moștenitorul celui mai utilizat coborâtor din România în alpinismul utilitar din ultimii 20 de ani.

Carabiniere

Fii atent la deschiderea carabinierelor. De exemplu, dacă lucrezi pe scara unei turbine eoliene, e bine să alegi o carabinieră cu deschidere largă, așa cum e Ansi Hook.

carabiniera ansi hook 62 mm

 

Dacă ai nevoie de o carabinieră pentru cabluri, inele de metal sau cârlige temporare, carabiniera Horai e potrivită.

carabiniera horai

 

Pentru alte activități îți recomandăm carabiniera ovală din oțel de carbon și închidere cu filet. În fiecare an clienții noștri achiziționează mai bine de 1.000 de astfel de carabiniere datorită rezistenței lor și aplicabilității în diferite scenarii. E carabiniera care nu te lasă la greu, putând fi folosită de la ridicarea găleților până la ridicarea a materialelor de peste două tone.

 

Are termen de valabilitate nelimitat. Dacă o comanzi a doua oară, ori ai pierdut-o pe prima, ori ți-a fost ”împrumutată”.

Bucla de ancorare

 

Recomandată mai ales pentru industria telecom, este folosită pentru ridicarea și coborârea materialelor și echipamentelor. Așadar, trebuie să fie rezistentă.

Bucla de ancorare cel mai des întâlnită în industria telecom este Express Ring. Ea este folosită în combinație cu un scripete adecvat din gama CAMP Safety, Naiad Pro.

Kit anticădere pentru a doua coardă

 

Kitul trebuie să fie astfel creat pentru a proteja coarda de uzură. Trebuie să fie ușor de folosit și să ofere o coborâre lină.

Kitul anticădere Goblin este conceput special pentru a proteja coarda de uzură. Prin aliajele sale unice protejează atât coarda cât și pe sine de uzura creată prin frecare, făcându-l un dispozitiv cu durată de viață nelimitată.

Este disponibil și în varianta cu coardă, dimensiunile recomandate pentru coardă fiind de 10.5 și 11mm.

Foarte important: Recomandăm utilizarea Goblinului numai cu Goblin Lanyard Rope Surfer.

Ca urmare a părerilor primite din partea clienților, care își doreau o coborâre mai rapidă cu ajutorul Goblinului, CAMP Safety a dezvoltat opritorul de cădere Rope Surfer care asigură o coborâre lină și nu permite Goblinului să se autoblocheze așa de repede, astfel încât poți să cobori cu o viteză mai mare.

Mijloc de legătură elastic în Y cu absorbitor de șoc și conector

 

 

Mijlocul de legătură elastic nu atârnă când urci. Dacă nu dorești să folosești un mijloc de legătură elastic, poți să alegi un absorbitor de șoc limitat, care se deșiră maxim 1.5m.

Recomandarea noastră o găsești aici.

Profită de reducerea de 10% – comandă echipamentul potrivit pentru tine acum

În perioada 19 iunie 2017 – 17 iulie 2017, folosește codul promoțional kitalpinism10 și primești 10% reducere pentru orice produse comanzi online.

Ești pregătit? Hai să-ncepem căutarea!

Articole asemanatoare